Tamara Jurković je svoju strast prema knjigama pretvorila u svoj posao, a svoju ljubav prema Otočcu prenijela je velikom broju posjetitelja. “Vlasnica sam obrta za turizam i turističke agencije ‘Tamara’, iz Otočca. Vlasnica sam i apartmana Paradiso, a book caffe istog naziva je jedan od mojih prvih projekata i početak moje poduzetničke priče.”

Tamara se bavi iznajmljivanjem smještajnih kapaciteta, a trenutno kreira sadržajne ture za svoje goste. Osmišlja turističke obilaske te destinacije, i nastoji se prilagoditi svakom gostu, njegovim željama i afinitetima. “Slažem ponudu kako da neki slučajni gost upije najljepše ljepote našeg kraja. Kako da doživi sadržaje koji ga interesuju i ponese najbolje dojmove sa svog mini odmora.”

Tamara kaže da je njen put od ideje do realizacije bio dug. Promijenila je nekoliko poslova, svi su bili ekonomske prirode i uključivali su administrativne poslove. Njen posljednji posao bio je u državnoj službi, u carinskoj upravi sa strogo određenim okvirima i velikim ograničenjima, u kojima se ona nije mogla prepoznati. “To su velika ograničenja u kreativnom smislu. Paralelno se dogodila i pojava ozbiljne bolesti u široj obitelji, i to me je natjeralo da razmislim o tome koliko vremena u životu imamo, na što ga ja želim potrošiti i da li smatram da negdje mogu biti uspješnija.”

Kaže da je ključ svega toga bilo to što je kroz svoje dosadašnje iskustvo i pročitanu literaturu došla do toga da želi da ostvari neke svoje vrijednosti, i započne svoj posao, u kojem će sva njena kreativnost doći do izražaja. Htjela da bira sa kim će surađivati i na koji način želi raditi.

“Htjela sam stvoriti jednu malu zajednicu, u kojoj će moje životne vrijednosti doći više do izražaja. Ja sam više za pruženu ruku, suradnju i pomoć nekome, za vjetar u leđa, nisam za strogi okvir u kojem sam se par godina nalazila.”

Odlučila je da sve ono u čemu uživa ponudi i ostalima. “Obzirom da živim u jednom od najljepših krajeva Lijepe naše, to je središnji kontinentalni dio Hrvatske, Gacka golina, Ličko-senjska županija. Okruženi smo stvarno prekrasnim prirodnim lokalitetima. Meni je dan nezamisliv bez boravka u prirodi, šetnje oko Gacke, bez bilo kakve aktivnosti koja uključuje sve te lokacije.”

Tamari se činilo zanimljivo da svoju okolinu učini zanimljivom drugima, osmisli sadržaje koje može ponuditi potencijalnim gostima. “Ovaj kraj je doživio veliki turistički zamah u posljednje vrijeme.Na to je malo uticala i korona i nemogućnost putovanja izvan granica Hrvatske. Posjetilo nas je puno domaćih gostiju.”

Njena ideja ne uključuje samo to da pozove ljude da odsjednu u njenim apartmanima i budu gost u njenom kafeu, nego da da priliku vrijednim ljudima u svome kraju. “Uvijek nastojimo goste dočekati nekim domaćim specijalitetom, ponekom gastro sitnicom i vidim da ljudi na to dobro reaguju, zadovoljni se vraćaju svojoj kući i ponovo nama.”

Kaže da je uspjela postići da živi ono što voli i u čemu uživa. “Kad sam odlučila da želim krenuti tim putem, otvorilo se više novih mogućnosti i događaju se one poznate stvari, kada imaš osjećaj da neko odozgo sada kreira tvoj životni let.”

Kada se osvrne na svoje početke, mnogo je naučila i drugima želi da pošalje poruku: “Kreni. Ne analiziraj previše. Sve što budeš trebala naći ćeš usput. Turizam je trka na duge staze, to je čist dobar osjećaj i čista emocija.”

Tamara ne želi da sve ostane na njenim riječima, nego poziva da se njen kraj posjeti, jer se tako može provjeriti da li je to stvarno tako. “Uvjerite se kako izgledaju uživo Gacka i Velebit, koje su boje koje mi ovdje gledamo svaki dan i koja je ljepota svakog godišnjeg doba.”

“Trenutno čitam jednu knjigu u kojoj sam naišla na zanimljivu rečenicu, da je prodaja jedan od najboljih ljudskih osjećaja, koje čovjek iskusi. Želim sebi dati šansu, u ovim godinama kada malo manje imam fokus na stvaranju obiteljskog gnijezda, a djeca nisu tako mala, da uživam u nekim drugim aspektima i realiziram se u poslovnom smislu. Želim ostvariti sve ono što imam na umu, uživati u stvaranju i kreativnosti.”

Za sve usputne nedoumice, koje se pojavljuju na putu, Tamara kaže da se mogu svesti na: kreni, ne čekaj, uvijek će nekako biti i imaj vjere. “Vremena su uvijek bila teška i izazovna, ali šta nam preostaje, ovo je jedino vrijeme koje imamo na raspolaganju. Na nama je da damo sve od sebe, da iskoristimo sve svoje potencijale i nastojimo uživati u stvaranju. Prepustimo se, da nas malo intuicija vodi, ne moramo baš sve uvijek znati unaprijed, ja sam se sa time dosta borila.”

Za Tamaru je balans dobar temelj, da čovjek ne istrči u pogrešnom smjeru, i tako naruši harmoniju koju je dugo gradio.Balans i duševni mir. Balans između poslovnog i porodičnog života. “To je nešto što bi svi zajedno trebali poslušati, pa ćemo nekako isplivati iz svega što život donese.” – zaključuje Tamara porukom “mlađoj sebi”.

Misija Moguće je virtualni prostor za međugeneracijsku sinergiju i popravljanje raspoloženja na vrlo ozbiljan način.

Umjesto o problemima, pričamo o rješenjima.

Ne pričamo o razočarenjima, nego o mogućnostima, jer se iz svakog problema može dobiti inspiracija za neko rješenje ili poduzimanje nečega.

Na taj način, umjesto naučene bespomoćnosti, promoviramo načine za savladavanje prepreka i ono što smo kroz to naučili.

Želite dati doprinos Misiji Moguće? Javite se.