Traženje posla je takođe posao, i bila sam toga svjesna kad sam se odlučila za promjenu karijere sa svojih 50 godina života, od čega više od polovine spada u radno iskustvo. Prvo što mogu reći je da potpuno razumijem neizvjesnost nezaposlenosti, i osjećaj straha pred nepoznatim. Nikad nisam prestala da učim i educiram se, pa sam i to vrijeme pauze koristila da zadovoljim svoj apetit prema osvajanju i usvajanju novih znanja. Nisam, ipak, imala iluzije da će mi samo učenje, diplome i certifikati otvarati nove prilike. Odlučila sam se za akciju, kreaciju i eksperiment. Tako je nastala moja Misija: Moguće.

Svojim ritmom, svaki četvrtak u 4 objavljujem desetominutne video interviewe – o životnim i profesionalnim iskustvima, sa porukama “mlađim sebi”. Neke od sugovornika sam poznavala od ranije, a neke sam upoznala upravo kroz ovaj eksperiment. Svaka je priča zanimljiva i vrijedna na svoj način, a ja nastavljam sklapati taj mozaik sa idejom da te lekcije pretvorim u praktičan mentorski program za mlade na početku karijere. Do tada, nastavljam istim ritmom, i šaljem premijerna izdanja mailom na prijavljene adrese, a tekstualne verzije postavljam na blog.

Nakon prvih stotinu dana, dajem sebi za pravo da podvučem crtu i sumiram nekoliko naučenih lekcija.

  • Kreiranje “nečega iz ničega” jeste zahtjevno, ali i inspirativno. Pored toga, kreira interes i kod onih koji su uključeni, i kod onih koji tome svjedoče.
  • Realizacije ideja ne moraju biti zahtjevne. Ponekad je dovoljno malo vremena, internet i spremnost na grešku. Mladima koji počinju profesionalni put često su ovo i jedini raspoloživi resursi.
  • Aktivnost na internetu i kreiranje sadržaja generiraju interes i povećavaju vidljivost. Za nekoga ko traži posao, to može biti jako korisno, pogotovo ako nema prethodnog iskustva.
  • Bezbroj je tema i mogućnosti o kojima se može kreirati originalan sadržaj. Svako od nas ima različite interese, iskustva i perspektive. Možda je u ovom smislu zapravo najteže odabrati fokus i zadržati kontinuitet.
  • Sa kreiranjem sadržaja, dijeljenjem online prostora, i aktivnošću, otvaraju se i nove prilike, ideje i poznanstva. Sve su ovo elementi za bolje pozicioniranje naspram poslovnih prilika.
  • Teško je zadržati fokus i ostati dosljedan, bez obzira na okolnosti. Okruženi smo bezbrojnim idejama, mogućnostima, ponudama i zahtjevima, gledamo vijesti, zabavljamo se, pratimo medije. Ipak, samo dosljednost i kontinuitet mogu kreirati prepoznatljivost online – u protivnom, utapamo se u bezličnoj masi.

Na kraju, najvažnija lekcija – moguće je!

Misija: Moguće nastavlja istim tempom, svakog četvrtka u 4 nove epizode, nova snimanja krajem narednog mjeseca, uz ponudu mladima koji traže prve poslove – da uče od naših iskustava – i da, umjesto čekanja, kreiraju svoje Misije: Moguće. Na moju pomoć svakako mogu računati.

Misija Moguće je virtualni prostor za međugeneracijsku sinergiju i popravljanje raspoloženja na vrlo ozbiljan način.

Umjesto o problemima, pričamo o rješenjima.

Ne pričamo o razočarenjima, nego o mogućnostima, jer se iz svakog problema može dobiti inspiracija za neko rješenje ili poduzimanje nečega.

Na taj način, umjesto naučene bespomoćnosti, promoviramo načine za savladavanje prepreka i ono što smo kroz to naučili.

Želite dati doprinos Misiji Moguće? Javite se.