Sanja Veletanlić je mlada žena koja je strah od nezaposlenosti i otkaza riješila tako što je – kreirala svoj posao. Sanja trenutno živi u Splitu, a rodom je iz okoline Varaždina, iz sela Bartolovec, gdje se školovala, a nakon čega je kratak period živjela u Zagrebu.

Sanjin Go2human Hub spaja virtualne asistente i tvrtke i pomaže im izgraditi dobar i pouzdan poslovni odnos.

,,Imam četrdeset i nešto sitno godina. Prije par godina sam bila u situaciji kad sam se htjela preseliti u Split, uz jedan uslov, da imam posao. Tu su krenuli moji problemi, razlike u ponudi između Zagreba i Splita, kojima se ja nisam nadala.’’ Iako su joj drugi spominjali tu razliku, tek kad je osjetila to na svojoj koži, shvatila je kakva je stvarna situacija. Nakon dugo vremena, traganja i razočaranja, loših iskustava, Sanja je uspjela pronaći posao.

,,Imam par trauma iz tog razdoblja, a nekoliko mjeseci nakon što sam počela raditi, ispostavilo se da taj posao nije za mene. I onda nakon sve te muke, ponovo sam se našla na početku, kada je ponovo trebalo ući u traženje posla, od čega je meni padao mrak na oči.’’

Odlučila je da se proba staviti van tih okvira, i pokuša potražiti posao u Splitu, ali van Splita.

,,Kada sam napravila prelaz iz standardnog mišljenja o poslu, u izlazak u svijet virtualne asistencije, ja sam postala freelancer. U poduzetničke vode nisam krenula sa idejom da postanem poduzetnik, nego freelancer. A, pravno i tehnički to je išlo jedno sa drugim.’’

U početku, sve je bilo novo, ali malo pomalo Sanja je počela tražiti svoje angažmane. Uskoro je i pronašla svoj prvi posao, za koji kaže da ga je najteže pronaći, jer nije imala životopis.

,,Iako sam prije imala skoro dvadeset godina iskustva, došla sam u svijet u kojem sam ponovo na samom početku. Ali kad krene, onda jednostavno ide. Meni je bar tako bilo.’’ – kaže Sanja i dodaje da sve ide lakše ,,kad se probije taj led i kad se otpuste strahovi”.

Sanja ističe da je za nju u ovom prelazu, najvažnija bila spoznaja gubitka straha, da li će sutra imati taj posao.

,,Virtualna asistencija i freelancing su mi otvorili cijeli svijet.’’

Dopalo joj se što joj poslodavci nisu ograničeni granicama grada, nego su njeni poslodavci, suradnici i partneri u cijelom svijetu. ,,Ako tražim posao u cijelom svijetu, onda mi je izbor puno veći. Praksa je pokazala da ću ja posao pronaći, da se toga ne moram bojati. Za mene posla ima, a to je ogromno olakšanje koje mi je potpuno promijenilo percepciju rada.’’

,,Puno toga radimo onako kako su nas drugi naučili, iako toga nismo svjesni. Ja sam možda za sebe mislila da sam napredna, otvorena prema svijetu, ali sam svejedno jako dugo stajala u nekim okvirima, koji su zapravo bili naučeni. – Zna se šta je posao, zna se kako se traži posao – Danas živimo u svijetu kada se ništa od toga ne mora znati i ne mora biti tako. Postoji milion načina i mogućnosti, i na nama je da probamo pronaći nešto što nam najviše odgovara.‘‘ – kaže Sanja i dodaje

“Treba se nekada usuditi i probati nešto drugačije. Možda neće svaki put uspjeti, ali mogućnosti ima.”

Sanjin stav je da je jako važno spoznati šta to znamo, koje su naše vještine, a onda sa time doprijeti do onih kojima to treba.

Misija Moguće je virtualni prostor za međugeneracijsku sinergiju i popravljanje raspoloženja na vrlo ozbiljan način.

Umjesto o problemima, pričamo o rješenjima.

Ne pričamo o razočarenjima, nego o mogućnostima, jer se iz svakog problema može dobiti inspiracija za neko rješenje ili poduzimanje nečega.

Na taj način, umjesto naučene bespomoćnosti, promoviramo načine za savladavanje prepreka i ono što smo kroz to naučili.

Želite dati doprinos Misiji Moguće? Javite se.