Sajra Kustura je maturantica Prve gimnazije Sarajevo, aktivistica Udruženja „Naša djeca“ Sarajevo i članica Savjetodavnog odbora mladih Ujedinjenih nacija Bosne i Hercegovinw. Sajra je sa aktivizmom je počela jako rano, po mišljenju mnogih, još u šestom – sedmom razredu.

“Kada spominjem početke aktivizma, to se odnosi na učešće u raznim aktivnostima školskog vijeća, potom na učešće u aktivnostima nekih nevladinih organizacija. I tako, mic po mic, sve sam se više zainteresovala za te priče o promjenama, za te priče o nekom boljem i ljepšem svijetu i društvu, te se odlučila odvažiti da se priključim u Dječiji parlament Općine Novi Grad, samim time i u Udruženje „Naša djeca“ Sarajevo, gdje sam bila učesnica par godina, a potom i predstavnica.”

Sajri je od početka glavna motivacija je bila da vidi kako žive druga djeca. “Naravno, bila sam i ja dijete, djelimično kao i sada. Ali, tačnije, primarna želja mi je bila da neka svoja iskustva mogu uporediti sa iskustvima druge djece, u istu ruku da uvidim da u nekim stvarima nisam sama, kao i da drugima pokažem da nisu sami u raznim lošim dešavanjima koji se dešavaju tokom odrastanja koje nije nimalo jednostavno u današnjem vremenu.”

” Željela sam se okružiti djecom i raznim ljudima koji imaju želju za novijim, drugačijim, bezbjednijim, boljim.

Sve je počelo sa Dječiijim parlamentom, u sklopu kojeg je Sajra učestvovala u posjetama SOS selima, djeci oboljeloj od raka, pisala inicijative, općinske projekte, slogane za skupštine itd. “Time se kreirala mreža ljudi koji su i meni pomogli da se individualno suočim s nekim izazovima odrastanja, ali mi i dali ohrabrenje da ja budem ta koja će pomoći drugim mladim ljudima i djeci da oni sami prepoznaju da mogu biti pokretači dobroga u društvu, da mogu i moraju uticati na svoje odluke i da ne smiju dozvoliti nijednoj situaciji da ih ugrozi do te mjere da odustanu od svojih snova.”

“Tokom osnovne škole sam učestvovala na interkulturalnim kapovima u Strgačini, Višegradu, Goraždu… Prošle godine sam predstavljala Bosnu i Hercegovinu na konferenciji u Urugvaju, a prošle sedmice sam realizirala putovanje iz Sarajeva za Trebinje, tačnije prvi Karavan inkluzije za djecu s teškoćama u razvoju, u sklopu projekta „Mojim koracima“ kojim sam koordinirala. Dakle, sve je moguće. Od Sarajeva, kampa u Strgačini, možete završiti i u Urugvaju, pa onda sami organizirati karavan za drugu djecu!”

Na pitanje šta bi bila njena poruka mlađoj sebi, odnosno mladima koji su u poziciji u kojoj je Sajra bila prije par godina, ona kaže: “Nažalost, nikada i niko nas neće štedjeti. Upravo zato mi moramo štedjeti sebe. Ali, štedjeti sebe na način da uživamo u trenutku, da dozvolimo sebi da budemo djeca,mladi, radoznali… Kao što prođe loše, prođe i lijepo. Prolaznost nam je neminovna i zato se moramo odvažiti da idemo u susret novim iskustvima i da sami sebi ne pravimo izazove kada su već oni posvuda oko nas.” – zaključuje Sajra poruku “mlađoj sebi”.

Misija Moguće je virtualni prostor za međugeneracijsku sinergiju i popravljanje raspoloženja na vrlo ozbiljan način.

Umjesto o problemima, pričamo o rješenjima.

Ne pričamo o razočarenjima, nego o mogućnostima, jer se iz svakog problema može dobiti inspiracija za neko rješenje ili poduzimanje nečega.

Na taj način, umjesto naučene bespomoćnosti, promoviramo načine za savladavanje prepreka i ono što smo kroz to naučili.

Želite dati doprinos Misiji Moguće? Javite se.