Blog Emina

Emina Rastoder završila je Filološki fakultet u Nikšiću, i to jezik za koji kaže da je najljepši na svijetu – italijanski.

Pored jezika, život je naveo na školsku učionicu i omladinski rad, tako da rado prenosi svoje znanje svakome, a pogotovo mladima. Bavi se prevođenjem i pisanjem, a imala je priliku da svoj spisateljski dar usmjeri i u novinarstvo, pa je tako iskustvo iz radija za nju trenutno jedno od najljepših i najburnijih, utoliko više što je novinarstvu prišla na vrlo čudan i neobičan način… Izazivanjem pitanja koje je za većinu “glupo”. Danas vrlo dobro zna da ne postoji “glupo” pitanje, a iz njenog primjera naučile su nešto i iskusnije kolege novinari. Jednostavno – usudila se …

Danas, između ostalog, podučava našem jeziku jednog Italijana, što dovoljno govori u prilog tezi da je sve moguće i da se ne treba ograničavati. Potrebno je samo – biti spreman.

Povjerujte da je moguće, i istrajte u tome

Emina o svom iskustvu piše:

“Misiji Moguće sam se pridružila jer su me objave na stranici navele da pomislim da je to pravo mjesto za dalje brušenje mojih vještina i – eto me kao dio ambasadorskog tima. Nekako sam odmah znala da je to za mene, i prosto – pridružila sam se.

 Uvidjela sam da je to “ono što ide pravim putem”. Sam naziv stranice ukazivao mi je na neki viši cilj, na postupnost u postizanju istog. Nekako sam takođe nazrela da se ova stranica bavi problemom “balkanske nemogućnosti i bespomoćnosti”, što me takođe privuklo kao pokušaj da se istima odupre. Na ovu stranicu naišla sam sasvim slučajno, a biće da je upravo njen naziv ono što me zadržalo. Ne znam da li je to do filologa u meni, ali znam da upravo naslov bude presudan da me na nečemu zadrži. Jednom riječju, osjetila sam veliki potencijal ove stranice.

Zapravo, uvijek me je očaravala mogućnost da se nešto misli, uradi ili desi izvan okvira očekivanog, propisanog, “normalnog” (previše relativan pojam!) tako da mislim da sam svoj način razmišljanja i djelovanja konstantno  usmjeravala ka tome, po cijenu da često budem sama i neshvaćena od okoline. Zato danas mogu reći da sam jedna od rijetkih osoba koje u svom djelovanju ne polaze od (tuđih) predrasuda, ili se makar trudim da što manje bude tako.

Naravno, čovjek treba da ima svoj cilj u životu, ali ako je taj cilj sebičan i ne dotiče druge, onda je život na neki način življen zaludu. Treba ostaviti dublji trag za buduće generacije. Ja to ne bih poistovjetila sa željom da me drugi pamte, ali svakako mislim da sam prve korake u tom smjeru već napravila, a vrijeme će pokazati da li sam u pravu.

Dovoljno je da vas za početak zapamte “neki ljudi”. To je skromna, ali dovoljna satisfakcija. Mislim da je upravo u tome i smisao one Njegoševe: “Blago tome ko dovijek živi, imao se rašta i roditi”. (Paradoksalno, on sam daje recept kako da se to postigne, kroz “Čast i bruka žive dovijeka”, i to u istom djelu!)

Moja Misija Moguće je upravo to – da dokažem da jeste moguće – ukoliko imate hrabrosti da se usudite i ukoliko ste u svom naumu dovoljno istrajni.

Ono što bih poručila mladima, poručila bih i mlađoj sebi – Da budu spremni na sve i da očekuju neočekivano, jer danas je, više nego ikada ranije, nečije zanimanje plod slučajnosti. Da ne dozvole da im drugi novinari određuju da li će oni biti novinari ili ne, i to na osnovu toga da li imaju invaliditet ili ne i da li voze kola ili ne. Ali da, pritom, ne zaborave da gaje u sebi ljudskost i svemu prilaze sa tom nužnom osobinom.

Kao što kaže jedan citat Misije Moguće: “Nikad ne smijemo potcijeniti snagu usađivanja klice neke promjene”. Trebalo bi da upravo mi budemo ta promjena. Možda nam u tome pomogne jedna sasvim nova stvar iz riznice Misije Moguće. Ali o njoj, otom-potom!“ – najavljuje Emina.

Misija Moguće je virtualni prostor za međugeneracijsku sinergiju i popravljanje raspoloženja na vrlo ozbiljan način.

Umjesto o problemima, pričamo o rješenjima.

Ne pričamo o razočarenjima, nego o mogućnostima, jer se iz svakog problema može dobiti inspiracija za neko rješenje ili poduzimanje nečega.

Na taj način, umjesto naučene bespomoćnosti, promoviramo načine za savladavanje prepreka i ono što smo kroz to naučili.

Želite dati doprinos Misiji Moguće? Javite se.