Nejla Đonko je mlada djevojka koja je svoju misiju moguće kreirala na TikToku.

“Kreator sam na društvenim mrežama. Ono što mene najbolje opisuje jeste da sam ja mlada osoba, koja ne čeka priliku već je sama stvara. Ono što mene karakterizira na mojim društvenim mrežama je to što imam svog partnera Imrana koji zajedno sa mnom snima. U principu, ljubav, smijeh i zabava su osnovni pokretači u našim videima.”

Za Nejlu je najveća misija je da radi ono što voli i da u tome bude uspješna. Tokom pandemije 2020. godine počela je da snima na društvenim mrežama, kako je dugo i željela. Trebao joj neki period da pronađe odgovarajuću društvenu mrežu, na kojoj bi mogla da plasira svoj sadržaj.

“Mislila sam da mi je najbolji YouTube, ali to nije bilo za mene. U to vrijeme se pojavio TikTok na našem području i onda sam krenula da snimam, a i pronašla svoju najveću ljubav. Veoma brzo sam došla do svojih prvih hiljadu pratitelja, a nakon toga se desio jedan meetup u Zenici sa mojim kolegama sa TikToka.”

Mnogi su je tad prepoznali, a neki tek upoznali i ubrzo Nejla je došla do 10. 000 pratitelja.

Zatim počinju i prve saradnje: sa Coca Colom, Dukatom, Corn Flipsom, a bila je i Game Changer BiH za 2021. godinu.

“Ono što zagovaram na svojim društvenim mrežama jeste stop nasilju. Mislim da se korak naprijed može napraviti tek onda kada se kaže stop nasilju.”

Danas se može reći da je Nejla uspješna tiktokerica, sa preko 70 hiljada pratitelja na TikToku.

“Nije lako postići veliki broj pratitelja. Vidim profile koji nemaju brojne preglede, ali TikTok je takva društvena mreža, on koga zavoli on je tu. Takav je algoritam, a ja to nekako opisujem kao kolo sreće. Na Instagramu i YouTube-u je možda malo drugačije, to bolje od mene znaju oni koji se bave tim društvenim mrežama, ali za TikTok znam da je važno – kako vas on prepozna. Definitivno da je teže uspjeti na Balkanu, a naročito u Bosni i Hercegovini, ali to nije toliko strašno. Najbitnija je upornost, svakodnevno izbacivanje novog sadržaja i da budete ono što jeste, da nikoga ne glumite i ne kopirate jedni druge, nego da unesete svoju harizmu.”

Pred kamerom se opustila kada je shvatila da će uvijek postojati neko ko je voli i neko ko je ne voli.

“Na društvenim mrežama se mora paziti svaka riječ, jer se svaka riječ može pogrešno protumačiti i uvijek pogledati u nekom drugom smislu, to je neminovno. Vremenom sam se naučila nositi sa komentarima, dok je u početku bilo teško. Nije bilo lako slušati te komentare, pogotovo uz situaciju sa pandemijom. Važno je da sam se sada navikla, i na svojim društvenim mrežama više pažnje dajem boljim komentarima. Često znam zahvaljivati ljudima i na videima, kada mi neko nešto lijepo napiše. Posebno mi je drago kada mi neko napiše da sam primjer nekome ko je mlađi od mene, nekom tinejdžeru, nekome ko je u prelaznoj fazi. Uvijek sam bila svoja i drugačija od drugih, i tako sam se i osjećala. Bude mi drago kad sam primjer nekome.”

Dešavalo se da Nejla obriše neke komentare, ne zato što vrijeđaju nju, nego što ne želi da djeca gledaju te komentare i misle da je to nešto ispravno i dobro.

“Prvoj meni, kada sam bila mala, je bilo zanimljivo kada neko opsuje i kako on to smije, a ja ne smijem. Nekada uđem na profil i vidim da je u pitanju neka slatka curica, a napisane su neke psovke, zbog toga ja to brišem, da se ne bi učilo takvo ružno izražavanje. Vremenom se navikne na komentare, vjerujem da će vam to svako reći ko ima karijeru na društvenim mrežama.”

“Kada zamislim mlađu sebe, to sam ja, samo par godina mlađa, ali mnogo neiskusnija i nesigurnija u sebe. Mlađoj sebi želim reći da ona može uraditi sve i postići sve što želi, jer da ne može ja ne bih sada ovdje pričala sa vama. Kada se vratim, moj dugogodišnji san je da budem neko i nešto na društvenim mrežama, ne zbog popularnosti, nego zato što me to ispunjava. Poručila bih joj da se ne boji, da prihvati promjene i iskoristi ih u svoju korist i da postigne ono što želi, samo tako može doći do ostvarenja svojih snova.”

Misija Moguće je virtualni prostor za međugeneracijsku sinergiju i popravljanje raspoloženja na vrlo ozbiljan način.

Umjesto o problemima, pričamo o rješenjima.

Ne pričamo o razočarenjima, nego o mogućnostima, jer se iz svakog problema može dobiti inspiracija za neko rješenje ili poduzimanje nečega.

Na taj način, umjesto naučene bespomoćnosti, promoviramo načine za savladavanje prepreka i ono što smo kroz to naučili.

Želite dati doprinos Misiji Moguće? Javite se.