Započela sam Misiju Moguće kao eksperiment, i na kraju trećeg mjeseca nove ideje se množe, cijeli proces poprima svoje oblike i ojačava svakim danom. Uskoro ćemo zaokružiti 100 dana, i to ću iskoristiti kao dodatnu priliku da izvučem neke zajedničke pouke i poruke, nadajući se da nekome mogu biti korisne u traženju prvih poslovnih prilika.

Jedno od najčešćih pitanja kod dogovaranja ovih interviewa je “zašto baš ja?”. Moj najčešći odgovor je da sam sigurna da svako ima bar jednu priču o vlastitoj pobjedi iz koje neko može nešto naučiti.

Treći mjesec je nekako proletio začas, a počeo je gostovanjem Sanje Veletanlić, koja je pričala o svom iskustvu koje je dokazalo da je moguće živjeti gdje god želiš i tražiti i naći klijente bilo gdje u svijetu. Inspirativna priča je govorila upravo o tome – kakve sve mogućnosti nam pružaju digitalni alati i online povezanost. Sanju sam upoznala upravo tako. Nikad se nismo uživo srele, ali nas to nije spriječilo da razmijenimo energiju i ideje. Čak me nedavno pozvala i u goste u svom podcastu gdje smo pričale skoro cijeli sat!

Naredna akterica bila je Hana Tiro, koja je pričala o primjeru svoje online zajednice u kojoj je povezala balkanske umjetnike. Željela je stvoriti platformu koja će dopustiti mladima da prikažu svoj rad. Iako je ideja nastala prije 6 godina, sa aktivnom implementacijom Hana je započela tek prije godinu dana. „Razlozi za to leže u mojoj nesigurnosti, nedostatku vremena, i u činjenici da sam rješenja tražila izvana, umjesto da sam se oslonila na svoju zajednicu Balkan Art Scene.” – pričala je Hana.

Ovaj mjesec donio je i jednu od najvažnijih, i meni jedna od najdražih epizoda, sa našom Ninom, s kojom sam razgovarala o kampanji Govorimo o mogućnostima, posvećenoj promociji jednakih prava za djecu sa teškoćama u razvoju. Mislim da je mnogima od nas baš ova kampanja pomogla da razumijemo koliko je bitno da govorimo o mogućnostima, umjesto da se fokusiramo na poteškoće. Meni je sigurno dala inspiraciju i za ovaj eksperiment nazvan Misija Moguće.

Četvrta po redu, ali u vrhu po popularnosti, bio je interview sa Tamarom Jurković iz Otočca. Razgovor smo snimale nekoliko dana prije Tamarinog gostovanja u jednom od najpopularnijih TV programa, Nedjeljom u 2, a govorila je o ostvarenoj namjeri da dotadašnje iskustvo i pročitanu literaturu pretvori u vlastiti posao, u kojem je sva njena kreativnost mogla doći do izražaja. Htjela da bira sa kim će surađivati i na koji način želi raditi.

“Htjela sam stvoriti jednu malu zajednicu, u kojoj će moje životne vrijednosti doći više do izražaja. Ja sam više za pruženu ruku, suradnju i pomoć nekome, za vjetar u leđa, nisam za strogi okvir u kojem sam se par godina nalazila.” – govorila je Tamara.

Sve priče su protkane mudostima, kreativnom i inspirativnom energijom, i naprosto moram vjerovati da će s vremenom osvajati sve više digitalnih srca, i donositi što više ohrabrenja i pomoći mladima kroz njihov put od obrazovanja do prvog posla.

Misija Moguće je virtualni prostor za međugeneracijsku sinergiju i popravljanje raspoloženja na vrlo ozbiljan način.

Umjesto o problemima, pričamo o rješenjima.

Ne pričamo o razočarenjima, nego o mogućnostima, jer se iz svakog problema može dobiti inspiracija za neko rješenje ili poduzimanje nečega.

Na taj način, umjesto naučene bespomoćnosti, promoviramo načine za savladavanje prepreka i ono što smo kroz to naučili.

Želite dati doprinos Misiji Moguće? Javite se.