Martina Žgomba je jedna od mladih žena koje su napravile posao baš po svojoj mjeri.

“Vlasnica sam obrta ,Alfa i omega’ putem kojeg pružam usluge kao virtualni asistent. Pomažem mikro, malim i srednjim poduzetnicima te fizičkim osobama u administrativnim poslovima, u optimizaciji poslovnih procesa, u organizaciji poslovanja, ali i u organizaciji vremena.”

Pored toga što je virtualni asistent, Martina je kreirala i svoj online program, na kojem uči druge kako da pokrenu vlastiti posao i postanu virtualni asistenti.

“Virtualni asistenti su samozaposlene osobe. Oni su poduzetnici, osobe koje svoje usluge pružaju udaljenim putem, tj. online i od tuda naziv ,virtualni’. Nije da je to robot, to je fizička osoba koja radi odakle god, najčešće od kuće i pruža svoje usluge elektronskim putem. Radi za više klijenata i sam sebi obezbjeđuje opremu za rad. To znači da poduzetnici koji angažiraju virtualnog asistenta oni njega ne zapošljavaju, već je on njegov poslovni suradnik, partner, koji za njega obavlja određene zadatke.”

Postoje različite vrste usluga koje pružaju virtualni asistenti. Najčešće su to administrativne, računovodstveno-finansijske usluge, ali tu su marketinške usluge, neke u oblasti korisničke podrške ili oblasti optimizacije poslovnih procesa, rad u različitim alatima, vođenje projekata.

Spektar usluga koje virtualni asistenti pružaju je širok, shodno njihovim stečenim znanjima i iskustvu.

“Moj put je tekao na način da, stvarno, svaki posao koji sam ja htjela jesam i radila, i nakon nekoliko godina rada došla do točke da sam odradila svoje. Imala sam osjećaj da sam napravila sve što sam trebala, naučila sve što sam mogla i tim uvidjela što dalje želim ili ne želim.”

Martina nije razmišljala o poduzetništvu. Prije samo pet godina nije mogla ni zamisliti da će biti poduzetnica u budućnosti.

“Bilo je poteškoća i prepreka, ali mislim da su izazovi i prepreke na putu samo ovdje kako bismo sebi dokazali koliko je naša želja jaka. Koliko jako želimo nešto sebi ostvariti. To je samo jedna prepreka. Recimo, kada zamišljaš put, to su stepenice ka nekom vrhu, ka ostvarenju tvojih karijernih snova. Znači, ta prepreka je samo jedna stepenica.

Bilo joj je jako teško riješiti se uvjerenja koje je prikupila tijekom odrastanja.

“Ta uvjerenja su bila moja navjeća stepenica. To su ograničavajuća uvjerenja, da je poželjno da se zaposliš u državnoj firmi, državnoj službi, dobiti posao na određeno, onda imaš posao zastalno i to je to. Tako sam ja radila sedam godina u banci, gdje sam imala ugovor na neodređeno. To mi je bio jedan od težih koraka, preći u manju tvrtku, raditi kod privatnika i sa ugovora na neodređeno otići na ugovor na određeno i probni rok od mjesec dana.”

Kada je prešla tu prepreku, Martina se osjećala oslobođeno. Više joj nije bio problem da, ako joj negdje ne odgoavara, ode i promijeni.

“Sve se događa s razlogom i svaka situacija u kojoj sam se našla, i tada pomislila da – nema smisla, a zapravo sve ima smisla i sve te vodi to tog mjesta gdje trebaš doći. Pored toga, važno je slušati sebe, onaj svoj unutarnji glasić.”

Bez obzira što ti tvoji bližnji žele najbolje, većinom oni gledaju iz svoje prespektive i iskustva, i najčešće progovaraju iz razine straha, pogotovo roditelji da bi te zaštitili, jer ti žele najbolje.

“Takve stvari znaju pokolebati da odustaneš od svojih želja i snova, pogotovo mlade osobe koje nemaju izgrađen svoj karakter i još nisu sigurne u sebe i svoje sposobnosti” – Martinina je poruka “mlađoj sebi”.

Misija Moguće je virtualni prostor za međugeneracijsku sinergiju i popravljanje raspoloženja na vrlo ozbiljan način.

Umjesto o problemima, pričamo o rješenjima.

Ne pričamo o razočarenjima, nego o mogućnostima, jer se iz svakog problema može dobiti inspiracija za neko rješenje ili poduzimanje nečega.

Na taj način, umjesto naučene bespomoćnosti, promoviramo načine za savladavanje prepreka i ono što smo kroz to naučili.

Želite dati doprinos Misiji Moguće? Javite se.