Gordana Dadić je netipična umirovljenica iz Zagreba. ,,Umirovljenica sam, ali ne mislim da me to definira kao osobu. Mislim da je to razdoblje u mom životu, a vjerovatno i u životu drugih ljudi.”

U mirovinu je otišla vlastitom odlukom. Bilo joj je “dosta rada za poslodavca” i razmišljala je o tome šta bi mogla raditi u mirovini.

“Radni elan me je držao i tada, a drži me još i sada. Cijeli svoj radni vijek sam radila poslove koji su bili administrativne prirode. Od tajničkih poslova, prilično davno, do posla rukovoditeljke poslovne administracije, u zadnjih desetak godina prije odlaska u mirovinu. Onda, razmišljajući o tome šta bih mogla raditi u mirovini, a da zadržim mirovinu, ostala sam u onom djelu koji zapravo najbolje poznajem.”

Odlazak u mirovinu joj je stvorio dosta slobodnog vremena, ali i donio značajno manje prihode. Gordana je razmišljala kako bi od svoje ideje mogla napraviti posao, koji bi joj mogao i trebao donositi nekakav prihod i došla je na ideju da to bude online aministrativna podrška.

“Tako sam ja to sve složila, prije 3, 4, 5 godina i pustila to da stoji, jer tu je bilo milijun pitanja. Kako i na koji način ću pronaći kupce za taj moj proizvod, da li će itko iz poduzetničke ili privatne domene biti zainteresiran za rad i za primanje usluge od žene koja je u mirovini…”

Međutim, čim je ideju pustila malo na stranu, stvorila se prilika da ponudi svoju uslugu. U to vrijeme je vježbala u obližnjoj vježbaonici i primijetila je da trenerice potroše jako puno vremena upisujući podatke o članovima, da to stvara gužvu, a na neki način i utiče na njihovu produktivnost. Poslije nekog vremena pitala je vlasnicu vježbaonice da li bi ona bila zainteresirana da joj pomogne u tim poslovima, radeći od kuće. Njen pristanak je bio početak cijele priče.

“Rekla mi je da je to super, jer uz pet trenera nije u mogućnosti zaposliti još i administatora i tako sam ja počela raditi. Digitalno, online sam vodila članarine. Radili smo vrlo lijepo nekoliko godina, onda su se ti poslovi raširili i tu se nekako začela moja mala poslovna ideja Rentajte administratora – jedan sat, jedan dan, jedan mjesec.”

“Kroz svoju priču sam naučila nekoliko stvari. Jedna od tih je da čovjek od sebe nikada ne smije odustati unaprijed. Naučila sam se strpljenju i, rekla bih, upornosti da tu svoju malu ideju pretvorim u posao koji ima kupce. Nadalje, naučila sam da nema malog prihoda i da nema maloga troška, iza svega stoji rad. Naučila sam da su zapravo predrasude nešto na čijem ublažavanju stalno treba raditi. Nekako mi se čini da sam tim svojim malim poslom pomjerila bar jedan mali kamenčić predrasuda o mirovini, ženama, poduzetništvu.

“Moja prespektiva je nekoliko desetljeća. Ono što mlađima, a i sebi mlađoj poručila, pa i naglasila je, ne propustite prilike za školovanje, obrazovanje, sakupljanje znanja, formalnog ili neformalnog. Super je ako su u mogućnosti obrazovanje, znanje i vještine savladati formalno, strudirajući. Ja nisam tako učinila, odlučila sam se za neki drugi put. Sve ono što naučimo kroz formalno i neformlano obrazovanje, što naučimo družeći se i radeći s ljudima, je zapravo jedna imovina koje često nismo svjesni.”

Tek onda kada je i sama osvijestila tu imovinu, njen posao je dobio jedan drugi polet i jedan drugi oblik. Postala je osoba sa više samopouzdanja, dovoljno da krene dalje i onda kada se dogode propusti, greške i pogrešne odluke.

“Ne odustati od sebe. Uzeti i primiti iz okoline, od ljudi, od sustava, od tehnologije, sve ono što možemo ponijeti, a da to postane naša trajna imovina. Sa takvom imovinom nekako ćemo, čini mi se, biti u malo boljoj mogućnosti da svoj život vodimo u smjeru u kojem želimo.” – Gordanina je poruka “mlađoj sebi”.

Misija Moguće je virtualni prostor za međugeneracijsku sinergiju i popravljanje raspoloženja na vrlo ozbiljan način.

Umjesto o problemima, pričamo o rješenjima.

Ne pričamo o razočarenjima, nego o mogućnostima, jer se iz svakog problema može dobiti inspiracija za neko rješenje ili poduzimanje nečega.

Na taj način, umjesto naučene bespomoćnosti, promoviramo načine za savladavanje prepreka i ono što smo kroz to naučili.

Želite dati doprinos Misiji Moguće? Javite se.