Branka Novosel iz Samobora je poduzetnica, znanstvenica i majka,a za sebe kaže da je osoba koja voli “sve živo”. Vjeruje da je u pozadini svega toga baš njena uloga učiteljice. “Iako sam doktorica znanosti, profesorica stranih jezika i svašta nešto, ja sebe doživljavam kao učiteljicu i to mi je najdraži naziv, i najdraža uloga u životu.”

Da granice ne postoje, i da svakoj uspješnoj misiji prethodi mašta, vjeruje i Branka. Nikada nije planirala da postane poduzetnica, ali onoga trenutka kada je život pred nju stavio tu priliku, ona je odlučila da je iskoristi i da postane svoja najbolja moguća verzija. Njen prvi poduzetnički poduhvat bila je škola stranih jezika “Literra“, u Samoboru, koja je upravo prošla kroz svoju 27. školsku godinu.

“Samobor je relativno malo mjesto, ali ja nikada nisam dozvolila sebi i mojoj školi, da to bude mala škola – u smislu misije i uloge koju ona ima u mom gradu.” Branka je sa takvim stavom ostavila velika trag u životima brojnih svojih sugrađana, i to je ono što je ispunjava, raduje i motivira da napreduje.

Prije osam godina Branka je u Hrvatsku dovela program Aloha – mentalna aritmetika. “To je program mentalnog razvoja djece, koji razvija njihovu inteligenciju. Program mentalnog razvoja pomoću rada na abakusu, što je zapravo prva poznata računaljka. Tim programom sam pokrila nekoliko problema koje današnja djeca imaju, prvi je pažnja i koncentracija (fokus), zbog digitalnog okruženja i načina života.”

Osim toga, Branka je prepoznala i veliki izazovom u današnjem obrazovanju, koji se u znanstvenoj zajednici prepoznaje kao “strah od matematike”. Veliki dio uzroka koji stoji u korijenu tog problema jeste i “nedovoljno dobri temelji osnovng logičkog razmišljanja, u predmatematičkim vještinama”. Danas postoji skoro 50 ovakvih centara širom Hrvatske. “Izuzetno sam ponosna na svako dijete. Zahvalna što im mogu pomoći da razviju svoje potencijale, i što mogu ukazati roditeljima da postoji nešto što njihovoj djeci može donijeti različite dobrobiti.”

Branka je 2019. ušla u partnerstvo sa Institutom za Mindfulness i Leadership, pa su organizovali su prvu veliku konferenciju o Mindfulnessu.

“Željela sam da Mindfulenss u Hrvatsku uđe na velika vrata, a da se ne miješa sa nekim drugim tehnikama koje nemaju znanstvenu podlogu, što mi je kao znanstvenici bilo vrlo bitno.” – kaže. Branka je i sama završila brojne certificirane programe iz oblasti: coaching-a, leadership-a, mindfulenss coaching-a…

“Kada sam vidjela koliko to može doprinijeti povećanju kvaliteta našeg života, vidjela sam da postoji dosta prostora za razvoj određenih tehnika. Napravila sam komparativnu analizu velikog broja tih programa i izašla sam sa svojim programom. Kroz koji sam najbolje elemente iz brojne literature i programa sabrala na jedno mjesto.”

To je rezultiralo programom MindBodyLab Mindfulness, kojeg je Branka provodila tri godine sa zdravstvenim radnicima u Zagrebačkoj županiji.

“Iskreno, moram reći da me je bilo malo strah kako će oni reagirati, jer zdravstveni radnici vide simptome i ljekove, a skoro nikada se ne priča o povezanosti uma i tijela. Međutim, već prve grupe sa kojima sam radila su me oduševile svojim reakcijama, i to me je ohrabrilo.”

Nakon toga je došla pandemija i izuzetno izazovno vrijeme. “Da bismo mogli biti sa manje stresa, a sa više užitka u poslu i životu, moramo prije svega znati upravljati sa svojim mislima, emocijama, reakcijama, stresom i tek onda to možemo prenijeti na druge.” – kaže Branka i dodaje da je najizazovnija generacijska demografska grupa u Hrvatskoj, što se tiče stresa i mentalnih izazova, su tinejdžeri, srednjoškolske dobi. “Oni nemaju nikakve alate da se suoče sa nepredvidivim teškim okolnostima, velikim očekivanjima, hormonima i drugim životnim situacijama. Najgore je što niko sa njima o tome ne razgovara, i ništa im ne nudi, a postoji toliko jednostavnih i moćnih tehnika, kojima mogu drastično poboljšati svoj život.”

Za mlade, koji su na prelasku iz sistema obrazovanja na tržište rada, Branka ima poruku: “Opusti se! Ako nas je nešto naučila ova situacija, to je da se sve mijenja. Ono što možemo učiniti za sebe, jeste da radimo na svojoj fleksibilnosti: da budemo dorasli i snažni, da uvijek možemo početi iznova. Normalno je da će doći problemi i izazovi, život je takav. Opusti se, sve će doći na svoje.”

Misija Moguće je virtualni prostor za međugeneracijsku sinergiju i popravljanje raspoloženja na vrlo ozbiljan način.

Umjesto o problemima, pričamo o rješenjima.

Ne pričamo o razočarenjima, nego o mogućnostima, jer se iz svakog problema može dobiti inspiracija za neko rješenje ili poduzimanje nečega.

Na taj način, umjesto naučene bespomoćnosti, promoviramo načine za savladavanje prepreka i ono što smo kroz to naučili.

Želite dati doprinos Misiji Moguće? Javite se.