Admir Čavalić je ekonomski analitičar, predavač, osnivač i direktor Udruženja građana “Multi”, u javnosti poznat i savjetnik nekoliko vlada i nekih međunarodnih organizacija, već više od deset godina, Admirov fokus je na promociji tržišne ekonomije.

Sve je počelo u biblioteci, 2006. godine, kada je prvi put naišao na knjigu Kapitalizam i sloboda nobelovca Miltona Friedmana. Upravo će ta knjiga promijeniti njegov pogled na ekonomiju. “Knjiga je bila mala, na njoj je pisalo da je ,,opasna knjiga” i služila je da popuni prostor između dva Marksova Kapitala.” – sjeća se Admir i dodaje – ,,Kada je padao Berlinski zid većina zemalja Istočne Evrope je prihvatala dvije stvari, a to su demokratija i slobodno tržište. Bosna i Hercegovina, kao i većina susjednih zemalja , stigla je da prihvati samo demokratiju, tj. demokratske izbore. Nažalost, zbog ratnih sukoba, nije uspjela da prihvati i tržište, odnosno tržišnu ekonomiju.”

Admir pojašnjava i da čelnici pomenutih država u tom periodu najčešće nisu bili ekonomske struke, nego pravnici, sociolozi ili politolozi. “U BiH, kao i u okolnim zemljama, nije bilo ekonomskih ideologa koji bi nas vodili ka slobodnijem svijetu i slobodnijoj ekonomiji.” Admirov pogled na svijet i na ekonomiju potaknuo ga je da preuzme inicijativu, te nametne takve teme u Bosni i Hercegovini. “U tom periodu se govorilo o velikim javnim sistemima, poduzetništvo je bilo degradirano, pojedinac se nije poštovao, kao ni tržište ni privatne kompanije.” kaže on.

Tih dana, 2012. godine, za par dana, odlučuje da napiše scenarij za dokumentarni video “Ekonomija” o tome šta bi se trebalo promijeniti u BiH po pitanju ekonomije. ,,Prije toga sam sa svojim profesorima imao rasprave, od kojih nisam bježao, kao što ne bježim ni danas. Uživam u intelektualnim provokacijama, mislim da nas može naprijediti kao osobu, ako razgovaramo sa ljudima koji ne razmišljaju poput nas.” – kaže Admir.

Film je objavljen 2012. godine, a Admiru to otvara prilike da se predstavi kao ekonomski analitičar. “Dosta ljudi se danas pita ko je taj pojedinac, Admir Čavalić, koji se pojavljuje po medijima, piše i komentariše. Nisam se ja baš tako pojavio iznenada. Dokumentarni film Ekonomija iz 2012. godine je dobio sjajne reakcije, a otvorio je neke od hrabrih ideja – na primjer, vaučerizacija obrazovnog sistema, reforma penzionog i socijalnog sistema.”

Bez obzira na svoju mladost, Admir je bio odlučan da javno predstavi svoje ideje i razmišljanja. ,,Ako imate strast, ako imate ideju i ako volite to što radite, hrabrost da to gurate dolazi sama. Košta nekada u životu – ideja, prilika i pozicija – ali mislim da se dugoročno sve taloži i da na kraju život donosi svoje nagrade.”

Admir je uvijek težio da bude na tržištu, da bude aktivan, i da intelektualno provocira druge, a i da sam bude provociran. ,, Snažan duh, sa jasno postavljenim idejama i ciljevima je formula uspjeha. Ako znate šta ste, u šta vjerujete i koji su vam ideali, onda teško da vas neko može skrenuti sa tog puta i uvući u svoju priču.” Admir vjeruje da je suština da mladi ispričaju svoju priču, a ne dozvole da ih drugi uvuku u svoje priče, kao što radi politika i neki loši poslodavci.

,,Bolje bi bilo da sami kreiramo svoje narative.”

Stava je da treba propitivati sve naučeno. ,,Gledam svoje studente, nije prirodno da oni imaju ista razmišljanja kao i ja, i da me slušaju u svakom aspketu, prirodnije je da mi kontriraju i naglase svoje mišljenje. Njegova poruka mladima je da budu provokativni, da im život ne bi bio dosadan a “niko ne voli dosadne ljude. Budite provokativni, ali ne destruktivno. Budite konstruktivni i kritični, propitujte stvari oko sebe.” – Admirove su poruke mladima.

,,U teoriji, obrazovni sistem je napravljen kako bi kreirao ljude podobne za društveni sistem.” pa Admir svojim studentima na prvom predavanju kaže da slijede svoje snove.

“Ako me neko ne može slušati, ako sam dosadan, a neko može pokrenuti biznis i obogatiti se, zamolim ih da napuste fakultet.”

“Kada se priča da svi odlaze vani i da nema perspektive, predlažem im da provjere da li je to primjenljivo na njihov slučaj. “Možda je vaš život dobar, možda dobro radite neke stvari i uživate.”

Nakon putovanja u preko 50 zemalja, Admir vjeruje da je sreća tamo gdje je sebi kreiramo. “Nećete biti sretni tamo gdje drugi idu. Sretnih i nesretnih ima u svim zemljama svijeta, koliko god bili bogati ili siromašni, imali diktature ili demokratije. Pokušajte naći svoju sreću tamo gdje jeste trenutno. Bitno je da imate neku viziju, bitno je da sanjate. Mislim da su samo snovi i ciljevi bitni, a ako to izgubite u šumu dnevne politike, dešavanja i vašeg posla, vrlo brzo shvatate da ste i sami izgubljeni i onda drugi kreiraju vašu priču.”

“Znam da je to teško i da troši mentalnu i fizičku energiju, ali to vam je bitno u životu. Kao plus dodajem moć navike, jer to je mene preporodilo kao osobu.

Usvojio sam koncept 21 dan, jer svako može neku naviku usvojiti, za 21 dan – bilo to ustajanje u 5, izbacivanje ugljenih hidrata … bilo šta, samo je bitno da to radite 21 dan.” – zaključio je Admir poruku svoje Misije: Moguće praktičnim savjetom.

Misija Moguće je virtualni prostor za međugeneracijsku sinergiju i popravljanje raspoloženja na vrlo ozbiljan način.

Umjesto o problemima, pričamo o rješenjima.

Ne pričamo o razočarenjima, nego o mogućnostima, jer se iz svakog problema može dobiti inspiracija za neko rješenje ili poduzimanje nečega.

Na taj način, umjesto naučene bespomoćnosti, promoviramo načine za savladavanje prepreka i ono što smo kroz to naučili.

Želite dati doprinos Misiji Moguće? Javite se.